Livet.

I was so much older then, I'm younger than that now.
- Bob Dylan.

Det har vært to veldig hektiske semester. Hva har jeg lært?

For det første har jeg lært mye filosofi. Etikk, metafysikk og bevissthetsfilosofi har gitt meg mest. Politisk etikk først og fremst. Bentham, Rawls, Mill, Hobbes, Hume, Locke og ikke minst Kant. Hvordan skal en stat styres? Hvem skal de styrende være, og hvilke kvaliteter skal de ha? Kan vi rettferdiggjøre et drap dersom det fører til mest lykke for flest? Hvor mye skal det offentlige skattelegge innbyggerne? Hva slags kontrakt inngår man som deltaker i et samfunn?

I metafysikk har jeg tatt stilling til de mest grunnleggende spørsmålene som finnes. Hvorfor finnes det noe, og ikke snarere intet? Hva er en substans? Hvordan ble verden til? Finnes det en uendelig kjede av årsaker?

Jeg har også lært mer om studentpolitikk ved å sitte i Fagutvalget for Filosofi. Jeg har lært mer om hvordan man kan gjøre en forskjell i egen skolehverdag. Hvordan skal man forbedre forholdet mellom student og professor? Hvordan kan man gi konstruktiv kritikk? Hvordan tar man en sak videre?

Alt dette har gitt mersmak, men jeg velger likevel å endre retningen litt. Jeg har søkt demokrati og rettigheter i informasjonssamfunnet. Det blir politisk teori, EU som politisk system, forvaltningsrett, personvern i offentlig sektor, ytringsfrihet, sosiale hierarkier, maktforhold og systemutvikling.

Teknologien utvikler seg. Klarer vi å holde følge? Hvilke rettigheter har vi? Hva kommer til å skje med DLD? Hvordan skal vi beskytte enkeltmennesket? Kan IKT videreutvilke demokratiet?

Jeg har alltid vært så redd for å velge feil. For å bruke for mye tid på å finne ut hva jeg vil. Nå tenker jeg at så lenge man brenner for det man gjør, og legger sjelen i det, så går det bra uansett.

Tio tusen meter upp i luften ser jag allt så klart.
- Veronica Maggio

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits